زمانی یکی از لوازم منزل مثل ماشین لباسشویی,ماشین ظرفشویی ,جاروبرقی و یا ….دچار مشکل میشن یا به اصطلاح خراب میشوند,درست است که باید به تعمیرکاری که تخصصش تعمیر لوازم خانگی مثل تعمیر ماشین لباسشویی,تعمیر ماشین ظرفشویی ,تعمیر جاروبرقی و یا ….مراجعه کنیم و از او بخواهیم به منزل ما بیاید و وسیلهء ما را تعمیر کنند اما بهتر است که خودمان هم با تعمیر این وسایل اشنا باشیم تا اکر مشکل خیلی جزئی و پیش پا افتاده بود خودمان آن را برطرف کنیم و نیازی به صرف هزینه نداشته باشیم.در این مقاله با قسمتهای مختلف یک جاروبرقی آشنا خواهیم شد.
شناخت و آموزش تعمیر موتور مهمترین قسمت الکتریکی جارو برقی را موتور آن تشکیل می دهد که از نوع یونیورسال است.
آشنایی مدارهای الکتریکی و الکترونیکی در جاروبرقی ها ساده ترین نوع مدار الکتریکی جارو برقی کلید (معمولا” دو حالته) روشن و خاموش و همچنین لامپ (در بعضی موارد) می باشد. کلید ها از نوع فشاری بوده و سر راه فاز یا نول اصلی مدار قرار می گیرند.
لامپ خبر در اکثر جارو ها با اتصال کابل جارو به پریز برق روشن شده و بیانگر آمادگی دستگاه جهت آغاز به کار است.
در بعضی از جارو های برقی،علاوه بر کلید اصلی تعبیه شده بر روی بدنه ، کلید دیگری نیز بر روی لوله مکنده وجود دارد که عمل روشن و خاموش نمودن دستگاه را از همان نقطه میسر می سازد.
جارو های مذکور در واقع مجهز به ترانس ایزوله هستند. ترانس ایزوله یک رله مغناطیسی است که از سیم پیچ با اهم بالا به منظور ایجاد میدان مغناطیسی جهت جذب اهرم کلید استفاده نموده و علاوه بر اهرم از هسته فلزی و کلید متصل به اهرم تشکیل شده است.با وصل کلید روی دسته جارو ، مدار رله بسته شده واز آن جریان می گذرد.
عبور جریان در رله میدان مغناطیسی لازم جهت جذب اهرم را فراهم می آورد.
کلید ترانس ایزوله، تیغه های قوی جهت عبور فاز اصلی مدار را داراست از اینرو با بسته شدن کلید، فاز به موتور رسیده واز آنجا که نول قبلا” به موتور داده شده بود شروع به کار می کند. هر گاه کلید روی لوله مکنده بحالت قطع در آید،مغناطیس رله قطع شده و فشار یک فنر،کلید رله را بحالت باز در خواهد آورد و موتور خاموش می شود استفاده از ترانس ایزوله دو حسن را تواما” در بر خواهد داشت.
علاوه بر قطعات مذکور در بعضی از جارو ها مانند الکترولوکس از کلید های فشاری مخصوص (میکروسوئیچ) استفاده شده که اگر قطعات بدنه (در پوش پشت موتور) و یا بدنه مخصوص موتور یا بدنه مربوط به جمع آوری زباله درست بسته نشوند، این کلید ها در حالت باز بوده و مدار داخلی قطع است (ادامه توضیحات در کلاس)
در بعضی مدل های دیگر سر راه موتور از فیوز حرارتی (اورلود) استفاده شده که با پر شدن کیسه زباله و به تبع آن افزایش جریان موتور ، این قطعه تحریک شده و موتور را خاموش می کند. اگر زباله ها خالی نشوند،چند لحظه بعد از روشن شدن موتور ، خاموش شدن خودکار آن تکرار می گردد.
همچنین در بعضی از جارو ها یک مدار الکترونیکی تنظیم کننده دستی ولتاژ کار موتور (دیمر) نیز در نظر گرفته شده که بتوسط گردش ولوم این مدار می توان موتور را در توان های مختلف بکار گرفت.
آشنایی با بدنه دستگاه جاروبرقی شکل ظاهری قطعات مکانیکی جارو ها بر عکس قسمت الکتریکی از تنوع بسیار زیادی برخور دار است.
به طوری که هر سازنده بر حسب طراحی خاص خود ،ساختمان خارجی دستگاه را می سازد.در ضمن هدف سازندگان این نوع وسیله این است که تا حد امکان تولیدشان از نظر ظاهری با محصولات کارخانه های مشابه متفاوت باشد ،در نتیجه نمی توان یک استاندارد واحد برای قسمت مکانیکی این وسیله اتخاذ کرده وبه عنوان مسئله تعمیر و نگهداری مطرح ساخت. بدنه دستگاه جارو برقی معمولا” از دو قسمت اساسی تشکیل می شود :
یک قسمت در بر گیرنده موتور ،کلید،سیم جمع کن، لامپ خبر و احتمالا” مدار الکتریکی کنترل دور موتور.و قسمت دیگر جایگاه قرار گیری کیسه زباله است.این دو قسمت توسط یک قفل و ضامن باز کننده از یکدیگر جدا می گردد. و مابین دو قسمت از فیلتر های مخصوص استفاده می شود تا هوای مکیده شده توسط جارو قبل از ورود به محفظه موتور از وجود ذرات غبار پاک گردد.